
منظور از ارتودنسی کودکان چیست
به تمام اقداماتی که به منظور پیشگیری و درمان بی نظمی دندانی و مشکلات فکی در کودکی انجام میشود ارتودنسی کودکان گفته می شود.
از کجا متوجه شویم که کودک نیاز به ارتودنسی دارد
در صورت مشاهده هر یک موارد ذیل در کودک خود حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید
بی نظمی دندان های دائمی
عقب بودن یا جلو بودن فک
وجود فاصله بین تمامی دندانها
افتادن زودتر یا دیرتر از موعد دندان شیری و یا عدم افتادن دندان شیری
مکیدن انگشت و یا استفاده از شیشه شیر بعد از سن چهار سالگی
قرار گرفتن دندانهای جلوی فک پایین جلوتر از دندانهای جلوی فک بالا
تنگی فک بالا و فرم مثلثی فک بالا
وجود فاصله بین دندانهای فک بالا و فک پایین در حالتی که دهان کودک بسته است (اپن بایت)
تنفس دهانی کودک به جای تنفس از بینی
در صورت مشاهده هریک از موارد زیر در کودک خود حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید
عقب بودن یا کوچک بودن فک بالا در حد خفیف تا متوسط:
♦️گاهی فک بالا به علت رشد ناکافی در جهت قدامی -خلفی عقب تر از حالت نرمال قرار می گیرد؛ در صورتی که در سن قبل از بلوغ (حدودا قبل از ۱۰ سالگی) تشخیص داده شود، می توان رشد فک بالا را به سمت جلو تحریک کرد.
♦️این دستگاه خارج دهانی که فیس ماسک نامیده میشود، به کمک کش هایی به پلاک متحرک فک بالا یا به وسیله ثابت وصل می شود و فک بالا را به سمت جلو هدایت مینماید. این دستگاه ۱۴ ساعت در طی شبانه روز توسط کودک استفاده می شود و کودک می تواند در مدرسه از آن استفاده نکند.
♦️اگر در حالتی که کودک شما، دندان های عقب را روی هم گذاشته، دندان های جلویی نوک به نو ک هستند یا دندان های جلویی فک پایین جلوتر از دندان های بالا قرار می گیرند؛ هر چه سریع تر به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. در سنین بالا، برای رفع مشکل، بسته به شدت مشکل، درمان ارتودنسی یا جراحی فک نیاز میباشد.
♦️بهترین سن رفع کوچکی فک بالا با ارتودنسی، زمانی است که دندان های شماره یک فک بالا رویش کرده باشند (حدود ۶ تا ۸ سالگی)
کوچکی یا عقب بودن فک پایین:
در صورتی که در زمان مناسب قبل از بلوغ (حدود 10 الی 11 سالگی برای دخترها و 11 الی 12 سالگی برای پسرها) برای درمان کوچکی فک پایین اقدام شود، با استفاده از دستگاه ارتودنسی که اصطلاحا پلاک فانکشنال گفته می شود می توان درمان ارتوپدی فک پایین را انجام داد و رشد فک پایین را به جلو تحریک کرد.
تنگی فک بالا:
تنگی فک بالا نیز از جمله مشکلات فکی است که برای درمان آن محدوده زمانی وجود دارد و امکان تصحیح آن توسط متخصص ارتودنسی دکتر الهام هرمزی در بالای 15 سال وجود ندارد. زیرا در سنین بالا درز میانی استخوان کام کاملا استخوانی می شود و دیگر امکان باز کردن درز میانی کام با وسائل ارتودنسی وجود ندارد.
درمان تنگی فک بالا توسط پالاتال اکسپندر انجام می شود که می تواند یک پلاک متحرک پیچ دار باشد و یا اپلاینس هایرکس که یک وسیله پیچ دار ثابت می باشد. نوع و چگونگی استفاده از این اپلاینس ها به نظر متخصص ارتودنسی دکتر الهام هرمزی بستگی دارد

بهترین سن برای مراجعه کودکان به ارتودنتیست چه زمانی است
انجمن ارتودنتیست های امریکا توصیه مینماید که اولین ویزیت ارتودنسی کودکان برای بررسی ناهنجاریهای دندانی و فکی در سن هفت سالگی انجام شود. تا بعد از ویزیت بسته به نوع ناهنجاری زمان مناسب درمان توسط متخصص ارتودنسی تعیین می شود. خیلی مهم است که برای رفع مشکلات فکی در سنین پایین قبل از بلوغ برای درمان مراجعه شود. در صورتی که ناهنجاریهای فکی چون تنگی فک بالا ، کوچکی فک بالا ، کوچکی فک پایین و … وجود داشته باشد در صورتی که بیمار در سن مناسب قبل از بلوغ برای درمان مراجعه کرده باشد به راحتی با استفاده از دستگاه های متحرک ارتودنسی و با هزینه کمتری می توان مشکلات فکی را برطرف نمود . در صورتی که در سنین بالاتر برای رفع مشکلات فکی مراجعه شود درمان ارتودنسی به تنهایی کارایی لازم را ندارد و نیاز به جراحی فک برای رفع این مشکلات می باشد.
مزایای ارتودنسی کودکان چیست
بهبود سلامت دهان و دندان
درمان یکسری از مشکلات فکی با دستگاه های ارتودنسی در کودکان و رفع نیاز به جراحی در آینده
دوره درمان کوتاهتر
درمان راحتتر و جلوگیری از مشکلات پیچیده تر
بهبود توانایی تکلم و جویدن کودک
هزینه های پایین تر درمان
بهبود ظاهر کودک
افزایش اعتماد به نفس کودک